rackaPreden se z vso vnemo lotite letošnjega martinovanja, pomislite na svoja jetra. Martinovo je eden izmed redkih praznikov, ki slovi po okusni hrani in posledičnem prenajedanju. Čeprav je nekaj martinovih jedi pravzaprav zelo zdravih, kot npr. rdeče zelje, pa si lahko priznamo, da v omenjenem prazničnem vikendu uživamo še vse kaj drugega kot le to zdravo jed. S tem ne bi bilo prav nič narobe, če ne bi pri tem količinsko močno pretiravali in krepko širili meja svojih užitkarskih zmožnosti, s tem pa tudi želodca in jeter. Martinovo res napoveduje čas pojedin in drugih pregreh, vendar pa ni prav nobene potrebe, da bi z njim otvorili tudi sezono težav z jetri.

Kaj je martinova koma?

Martinova koma je stanje, ki ga povzroči prenajedanje s hrano in pijačo, ki ima visok glikemični indeks in vsebuje veliko slabih maščob. Pod tem imenom ga pozna le malo ljudi, vendar pa jih velika večina pozna njene uničujoče simptome:
– napihnjenost,
– letargično stanje slabega počutja, ki traja več dni po prenajedanju
– občutek krivde
– povečana telesna teža

Simptomi zamaščenih jeter

Po izsledkih nedavne raziskave inštituta za zdravje vsebuje povprečna martinova pojedina več kot 3000 kalorij in vsaj 229 gramov maščobe (več kot bi je smeli zaužiti v dveh dneh) – in to je le en obrok v zelo dolgem martinovem vikendu, ki se začne praznovati že v petek, traja pa vse do ponedeljka. Visok glikemični indeks pire krompirja, potice, slanine, mesnin in drugih dobrot močno dvignejo raven našega sladkorja v krvi, kar vodi do vnetja jeter in zaprtja. Do slednjega pride zaradi prekomernih količin alkohola ter sladke in mastne hrane, ki telo nasiči z lipidi, ti pa zamastijo jetra in otežijo njihovo delovanje.

Zamaščenost jeter se kaže v obliki naslednjih simptomov:

– napihnjenost
– tesnoba
– prebavne motnje
– slab apetit
– odpor do hrane
– bolečine v trebuhujetra-meritev
– občutek slabosti
– nabiranje maščobe okoli trebuha

Koliko funkcij opravljajo jetra?

Jetra so zelo zapostavljen organ telesa, saj jim ljudje namenjajo le malo pozornosti – vsaj dokler delujejo pravilno. Resnica je, da jetra uravnavajo večino kemičnih procesov, ki potekajo preko krvi ter izločajo žolč. Ta pomaga razgraditi maščobe in jih pripraviti na nadaljnje prebavljanje in absorpcijo. Za nameček tudi prav vsa kri, ki zapusti želodec in črevesje preide skozi jetra, kjer jo ta prečistijo ter iz nje vsrkajo vsa potrebna hranila, ki jih lahko izrabi v nadaljnjih kemičnih procesih.

Jetra tako opravljajo veliko pomembnih funkcij:

funkcije-jeter

– proizvajajo žolč, ki iz telesa odvaja nečistoče in razgrajuje maščobe
– proizvajajo določene beljakovine, ki so pomembne za krvno plazmo
– proizvajajo holesterol in posebne beljakovine, ki iz telesa odnašajo maščobe
– po potrebi shranjujejo in sproščajo glukozo
– predelujejo hemoglobin ter iz njega izrabljajo železo
– škodljive strupe pretvarjajo v urin in ga dovajajo do sečnice
– čistijo telo in iz njega odplavljajo strupe
– uravnavajo strjevanje krvi
– iz krvnega obtoka odvajajo bakterije
– proizvajajo dejavnike, ki krepijo imunski sistem
– odvajajo bilirubin (v primeru prenasičenosti se koža in oči obarvajo rumeno)

Zakaj lahko ampule BiOrigine pomagajo?

Pred martinovim se radi slepimo in mislimo, da se bomo lahko pred prenajedanjem zagotovo zadržali ali se pri tem vsaj nekoliko krotili, vendar pa je resnica, da se v ponedeljek vsi kaj hitro zavemo, da smo se zaman slepili. Čeprav se težko udarimo po prstih in zadržimo poseg po tistem drugem (tretjem, četrtem, petem itd.) kosu nebeško dobre potice, se je na vsake toliko dobro spomniti, da je zmernost ključ do zdravega telesa. Ker pa nanjo med prazniki radi pozabimo, se je dobro spomniti vsaj na Detox za razstrupljanje jeter. Te rumeno-zlate ampule z naravnimi sestavinami spodbudijo delovanje jeter in njihovo razmastitev ter tako vsebujejo vse kar vi potrebujete za obhod martinove kome, jetra pa za otvoritev še mnogih prazničnih sezon. Preprosto, zdravo in učinkovito: Detox za razstrupljanje jeter.

jetra

Detox jetra

20 dnevni program

1850EUR
  • Prihranek: 0%

40 dnevni program

3520EUR
  • Prihranek: 5%

60 dnevni program

4990EUR
  • Prihranek: 10%